o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Torcida - brazilský způsob fandění – 2.díl

úterý, 24.07.2012 - přejít do komentářů
Torcida Mancha Verde patří k tomu nejlepšímu v Brazílii
/titleImg/torcida-brazilsky-zpusob-fandeni-2dil/1/4221.jpg?width=570

V úvodním díle jsme Vám představili organizaci fanouškovských uskupení pod názvem Torcida, podívali jsme se na historii a způsob, jakým fungují. Zabývali jsme se problémem používání střelných zbraní při zápasech brazilských týmů.

Dnes se zaměříme na výjezdy brazilských fanoušků, na to, jak na zápasy cestují, které skupiny patří k těm nejlepším, jak vnímají brazilští fanoušci ty evropské či jak se staví ke Copa Libertadores.

Na výjezdy autobusy. Brazílie je rozlohou i počtem obyvatel pátá největší země na světě, a tak jsou výjezdy pro brazilské fanoušky velmi komplikované. Situaci nenahrává ani železniční síť mezi městy. Ta je velmi omezená a v žádném případě není hustá. Vlakové spojení mezi spoustou brazilských měst v podstatě neexistuje. Další možností je tak letecká doprava, ta je ovšem velmi drahá pro obyčejné fanoušky a je takřka nevyužívaná. Fanoušci v naprosto drtivé většině případů cestují autobusy. I tady nastávají problémy. Najaté a fanoušky zaplacené autobusy se totiž často vracejí dopravním společnostem s rozbitými skly, krví na svých sedadlech apod. Proto například výjezdy do Ria de Janeira nejsou příliš početně navštěvovány hostujícími fanoušky, riziko újmy na majetku i lidském zdraví je velké. V největších počtech jezdí na venkovní zápasy členové Gavioes da Fiel (Corinthians). Jejich výjezdy často čítají až 80 zaplněných autobusů. Nejslavnější výjezd se datuje do roku 1976. Fluminense hostilo na stadionu Maracaná v Riu právě Corinthians. Na zápas přijelo 70 000 hostujících fanoušků, převážně členů Gavioes da Fiel!

Momentálně je situace pro hostující fanoušky složitější. Domácí kluby už zdaleka neposkytují tolik vstupenek hostům, jako tomu bylo donedávna.

V Brazílii sledují i Evropu. Díky Internetu znají v Jižní Americe také evropské fanoušky. Nejvíce vyhledávanými evropskými fanoušky jsou Poláci, Řekové, Srbové, Turci a Italové. Respekt Brazilců na svém kontinentu vzbuzují Argentinci. I spousta členů brazilských Torcid přiznává, že úroveň argentinských fanoušků se nedá v Jižní Americe srovnat se žádnými jinými. Vášeň, šílenství a anarchie – to jsou tři hlavní aspekty argentinské scény.

Copa je víc než liga. Mancha Verde z Palmeiras zpívají: Copa Libertadores je naše posedlost. Tenhle chorál asi nejvíce charakterizuje postavení jihoamerické obdoby Ligy mistrů. Copa má skutečně výsadní postavení v zemích Jižní Ameriky. Nikde není lepší atmosféra, než právě na zápasech Copy. Fanoušci berou tuto soutěž velmi prestižně a atmosféra je daleko lepší než na domácích ligových zápasech. Fanoušci se ze sebe snaží dostat naprosté maximum, popohání je i rivalita s fanoušky z dalších zemí Jižní Ameriky. Větší výjezdové počty kazí pouze termíny zápasů. Stejně jako v Evropě, také v Jižní Americe se hrají zápasy Copy ve středu večer.

Nejlepší Torcidy najdeme v Sao Paolu. Určit nějaké oficiální pořadí nejlepších Torcid je velmi těžké. Záleží na spoustě okolností. Organizačně, po stránce ultras a atmosféry jsou patrně nejlepší dva kluby ze Sao Paola. Gavioes da Fiel z Corinthians se řadí mezi absolutní špičku hlavně díky monstrózním výjezdům. Žádný jiný klub nepodporují venku takové masy fanoušků jako Corinthians. Kdo se může směle rovnat této skupině, to jsou především Mancha Verde z Palmeiras. Podle mnohých v Brazílii jsou právě Mancha Verde tou nejlepší skupinou Torcida v Brazílii. Všude cestují ve velkých počtech, stále vymýšlí nové věci na tribunách a patří také k nejlepším fighterům.

Brazilští fanoušci určitě stojí za pozornost, jejich videa jsou dostupná na serverech určených pro sdílení, a tak si každý může přehrát způsob, jakým fandí Torcidy.           

Mancha Verde v akci

Autor: rn

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Retro výjezd Tribuny Sever s... 19.04.2024

Retro výjezd Tribuny Sever s...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace