o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Polští fanoušci? Nejagresivnější v Evropě

z tisku čtvrtek, 07.06.2012 - přejít do komentářů
Kotouček: Polští fanoušci? Nejagresivnější v Evropě
/titleImg/polsti-fanousci-nejagresivnejsi-v-evrope/1/4149.jpg?width=570

Hradec Králové – Je tváří fanouškovské komunity „votroků", v prostředí se zvláštními pravidly se pohybuje od mládí. Jan Kotouček, šéf fanklubu Votroci 2000, zná i situaci v Polsku, kde v pátek začíná mistrovství Evropy. U našich sousedů byl na zápase mnohokrát a nejen tam.

„Poláci jsou jedni z nejlepších fanoušků, ale zároveň patří k nejagresivnějším," poukazuje Jan Kotouček na možná úskalí výjezdů za českým nároďákem.

Jaké máte zkušenosti s polskými fanoušky?
Jsou to jedni z nejlepších fanoušků v Evropě, zároveň patří k nejagresivnějším. Ve srovnání s našimi bezkonkurenčně. Když v Polsku přijdete na ligový zápas a nebudete mít na sobě žádný klubový symbol, začnou si vás všímat a ptát se, odkud jste.Tohle u nás nezažijete. Pokud se budete potulovat  kolem jejich stadionu v době zápasu, neujdete jejich pozornosti. Jakmile zjistí, že fandíte jejich soupeři, napadnou vás. Hned a bez varování. Pokud však řeknete, že jste se přijeli podívat na jejich klub a chcete jim fandit, seženou vám třeba zadarmo lístky na zápas, nebo koupí pivo. Jsou to fanatici.

Mají mít tedy fanoušci z Čech oprávněné obavy?
Nikdo nikdy nemůže dopředu odhadnout, co se stane, je potřeba se mít na pozoru. Nevěřím, že se nic nestane. Myslím si ale, že český fanoušek je bezkonfliktní. Se svojí švejkovskou povahou je Čech schopen přežít i mezi kanibaly na Borneu,takže si myslím, že k bitkám mezi Poláky a Čechy nedojde. Navíc „chuligáni" od nás nejezdí na reprezentaci. A když jedou, tak se nechovají násilně.

Nemůže se to v Polsku změnit?
Polská policie a vláda zavedly proti tamním chuligánům v posledních měsících teror, který se změnil doslova v hon na čarodějnice. Spousta lidí z polských chuligánských gangů skončila za mřížemi. Poláci mají strach z mezinárodní ostudy a chtějí se prezentovat jako bezpečná a kulturní země.

Měli by se naši fanoušci pohybovat po Vratislavi ve větší skupině a v blízkosti polské 
policie?
Ať se pohybují v centru a nechodí tam, kde budou v drtivé menšině. Buďte v nějaké nákupní galerii, na zahrádce kaváren, hospod a užívejte si atmosféry a pohody Eura. A policie? Je lepší ji nevyhledávat. Všude bude spousta tajných agentů s mikrofony na těle.

Jaká je mentalita polského fanouška? Jde se na fotbal jen vybít?
Mentalita je jiná a pramení z kultury a zejména historie polského národa. Oni jsou především vynikající fanoušci. Svým fanděním, jednotným oblečením a skvělou organizací demonstrují svojí sílu, jednotu a pospolitost.To my bohužel neumíme.V Polsku  fandí vestoje celá tribuna. Dokážete si například představit, že v Hradci celý zápas fandí západní tribuna vestoje a všichni jsou v dresech? Asi ne, že?

To opravdu ne. Dovedete najít další rozdíly?
Pokud jste jejich soupeř, jste zároveň nepřítel. U nás jdou na stadion fanoušci často vedle sebe a proběhne to v pohodě. U nich tohle nejde. Okamžitě by se napadli.Tahle „jejich" pravidla u nás fungují jen při zápasech s Baníkem Ostrava. V tomto spatřuji zásadní rozdíl. Podívejte se do historie. Za druhé světové války útočili na koních proti tankům. My předali pevnosti nepříteli bez boje. Mentalita je rozdílná. Oni jsou bojovníci, nám to zase, myšleno v nadsázce,  víc pálí.

Jsou skupiny polských chuligánů organizované?
Samozřejmě. Jsou to většinou kriminální gangy, které nespojuje pouze „láska ke klubu". Poznáte je na první pohled. Vizáž, typické oblečení, tetování.

Vzal byste do Polska na zápas děti, potažmo svého syna?
Ale jo, možná ho i vezmu. Atmosféra blížícího se zápasu vás pohltí, je neopakovatelná. Fandí se v ulicích a na náměstích, pije alkohol všeho druhu.Těším se, že ochutnám polské pivo.  Myslím, že to v Polsku bude skvělé. Poláci konečně uvidí, v čem spočívá české fandovství bez zbytečného násilí.

zdroj: denik.cz

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Retro výjezd Tribuny Sever s... 19.04.2024

Retro výjezd Tribuny Sever s...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace