o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Návštěva derby mezi Katowicemi a Sosnowiecem

středa, 12.08.2015 - přejít do komentářů
Parádní atmosféra, choreografie, pyrotechnika, ale i slzný plyn...
/titleImg/navsteva-derby-mezi-katowicemi-a-sosnowiecem/1/7048.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

V sobotu vyrážíme do Slezska, abych se podíval do Katowic, kde se po dlouhých 23 letech odehraje derby mezi domácí GieKSou a Zaglebií Sosnowiec o ligové body.

Na stadionu v Katowicích jsem nikdy nebyl a poprvé navštěvuji rovněž utkání druhé polské ligy, tak čekám, jak to bude vypadat. Cesta ubíhá rychle, a jak se blížíme k aglomeraci kolem Katowic, tak roste počet grafitů u cesty. Tyto grafity se velmi často mění a téměř týden co týden jsou překreslovány jednotlivými tábory. Nejvíce jsou vidět kluby GKS Katowice a HKS Ruch Chorzów.

Sjíždíme ke stadionu, a i když jedeme s dostatečným předstihem, tak ulice lemují skupiny fanoušků ve žlutých košulkách. Míříme do hospody, kde osazenstvo sleduje utkání Ekstraklasy mezi družebním Gornikem Zabrze a Jagiellonií.

Ultras GKS burcují fanoušky, aby došli na stadion s hodinovým předstihem, a tak rovněž míříme na stadion. Přicházíme zrovna když k branám stadionu míří pochod fanoušků. Takových pochodů je hned několik, když se na zápasy vydávají bandy z katowických sídlišť pěkně společně.

T!P: Extreme Hobby - stylové oblečení pro tvou bandu...

Stadion je opravdu hodinu před zápasem velmi slušně zaplněný a rozjíždí se první pokřiky. Navzdory nechutnému vedru se místa na tribunách rychle plní a to platí i o hostujícím sektoru. Když stadion nenávistně vítá soupeře ze Sosnowiece, tak je to opravdu slušný hukot a oba tábory na sebe hrozí a překřikují se.

Zápas začíná a atmosféra na stadionu snese velmi přísná měřítka. Fanoušci GKS mají kotel takřka přes celou protilehlou tribunu. Kromě domácích zástav jsou vidět i vlajky družebního Gorniku a nechybí ani vlajka ostravského Baníku. I když Baník hraje ve stejný den ligové utkání s Mladou Boleslaví, tak chachaři namísto návštěvy Vítkovic volí účast na zápase Katowic a nutno říct, že dělají dobře, protože tribuny šlapou i v nesnesitelném vedru a člověka to prostě baví.

Zápas nabízí nejprve choreo složené s „kartonů“ které jsou doplněny plachtou s hornickou tématikou. Další prezentace je připravená na druhý poločas, kdy jsou k vidění obouruče, které jsou následně doplněny velkým množstvím pyrotechniky. Pak se to zvrtne a světlice začínají létat na hrací plochu a hlavně směrem k sektoru hostí. Fans Zaglebie palbu opětují a hra je přerušena.

T!P: PGwear - oblečení pro aktivní fanoušky...

Utkání je přerušeno a diváci na hlavní tribuně sledují menší strkanice v obou sektorech a v tom Zaglebie dokonce upadla TOI TOI budka. Pořadatelé používají slzný plyn a za pár minut se zase hraje. Celou akci sleduje i dětská tribuna, která se nachází na hlavní tribuně. Malí prcci fandí podle toho, jak je holky z ultrasky hecují a k vidění je dokonce kartoniáda dětského sektoru.

Domácí s nováčkem soutěže nakonec prohrávají 0:1 a hostující fanoušci, kteří jsou sice v početní menšině, se ve svém sektoru baví. Opticky vypadají velmi slušně a během zápasu odpalují alespoň pyrotechniku, kterou se jim podařilo propašovat do sektoru...

Zápas končí a hosté slaví výhru. Domácí tribuny se vyprazdňují a fans Zaglebie čekají ve svém sektoru a oslavují s týmem tři body.

Byla to velmi výživná návštěva. Fotbal stál podle všeho za hovno, ale kdybychom chtěli navštívit zápas s kvalitní fotbalovou podívanou, tak jedeme do Španělska a ne do polských Katowic. To co nás zajímalo nás rozhodně uspokojilo...

VIDEO:

FOTO:

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Retro výjezd Tribuny Sever s... 19.04.2024

Retro výjezd Tribuny Sever s...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace